FIRE 2018 Joulukuu ja vuoden luvut

Hyvää uutta vuotta 2019

Vuosi on vaihtunut ja aika kirjoittaa vanhan vuoden viimeinen kuukausi katsaus. Koska vuosi on ohi, niin käsitten tässä myös 2018 lukuni. Pehmeistä arvoista toivoen ehdin/jaksan kirjoittaa vähän myöjemmin toisessa blogi-kirjoituksessa. Vaikka olen vuona 2018 kirjoittanut pääasiasta kovista luvuista ja sijoituksista, niin pehmeät arvot niitä oikeasti tärkeitä ja se mitä kulkee sisällä pään. Uuden vuoden lupaus on sama kuin viime vuona. Ole parempi ihminen!  

1. Oravanpyörä

Rannalla talvea odottamassa

1.1 Arjenluvut 

1.1.1 Säästöprosentti ansiotulosta  

  • 2017: 50,72%
  • 2018: 57,83% (tavoite 60%)
Tavoitteesta jäätiin 2.13% prosenttia, mutta pidän itse tulosta erittäin hyvänä. Tästä voidaan laskea https://networthify.com/calculator/earlyretirement laskurilla, että FI saavutetaan 4.1 vuoden päästä ilman sosiaalitukea. 


https://networthify.com/calculator/earlyretirement

1.1.2 Velat (velaton)  

1.2 FIRE 

FIRE (Financial Independence Retire Early) tilanne 2023  - 2v (Ansiosidonnainen) = 2021

2. Sijoitukset

2.1 Sijoitukset

Vuodesta ja kehityksestä voidaan sanoa, että aika moista vuoristorataa. Viikolla 39 saavutettiin vuoden viimeinen ATH (all time high) 20.38%. Tämän jälkeen kauppasota ja FEDin kiityvä koron nosto aloitti alamäen kohti -0.11%. En pystynyt torjumaan laskua, koska iso teknologia US:ssa kärsi (isot omistukset) ja minun kiinan ostos ohjelma jatkuin vahvana. Uskoni siihen, että Kiina tulee olemaan tulevaisuuden Super-valtio ei ole hävinyt mihinkään. Näin olen oli mukava ostaa kokoajan halventuvia osakkeita. "Ole pelokos silloin kuin muut ovat rohkeitä ja ole rohkeä silloin kuin muut ovat pelokkaita", Warren Buffet 
Helsingin pörssi

Saksa dax30
Nasdaq Composite


Vaikka montaan tappio vuotta ei ole minulla ollut 20 vuoden aikana, niin tulokseen pitää olla tyytyväinen. Helsinkin pörssi ja Dax 30 voitettiin selkeästi ja myös Nasdaq voitettiin viidellä prosentilla.

Myös normaalin vertailun ulkopuolella pitää sanoa myös Inderesin oikeaa rahaa sijoittava mallisalkku hävisi omalle:

7.1.2019

Inderesin oikeaa rahaa sijoittavan mallisalkun tuotto oli vuonna 2018 noin -2 %. Vaikkatuotto jäi hieman negatiiviseksi, salkkumme voitti lievästi Helsingin pörssin Cap -tuottoindeksin (sisältää osingot) kehityksen vuoden 2018 aikana (-4 %).
Lähde. Inderes Aamukirje 7.9.2018

Yhtä en voittanut? Ystävieni kanssa meillä Nalle-Kisan nimellä sijoitus kisa, jossa parhaan tuloksen saanut saa Viski pullon ja tittelin Big Swinging Dick . Andy voitti 0.03% erolla. Onnea Andylle!


2.2 Sijoituspäiväkirja

Myynti:

  • Kotipizza Group Oyj
    • Voitto 123.09%
    • Orkla osti koko kotipizzan pois ja nyt jouduttiin myymään pakon edessä 34% preemiolla. Aino huono tässä on vai, että myin aikoinaan puolet kotipizza pois. 
  • Ferrellgas Partners
    • Tappio -80%
    • Velka taakka on aivan liian suuri. Tulosta ei olla saatu voitolliseksi. Vapaakäteisvirta ei enään pysty korvamaan velanhoitokustannuksia. Myydään vero suunnittelun takia. Tämä mahdolistaa kotipizzan osakkeen myymisen ennen osakkeiden myyntitarjouksen alkamista odotettavasti 10.12. Mitä tästä opiksi? Tätä olisi pitänyt seurata tarkemmin. Tämä käänne yhtiö teki yllätys kääntee huonompaan ja romahduksen peitti loka- marraskuun yleinen kurssi romahdus. 
Ostot:
    • db x-trackers MSCI China Index UCITS ETF
      • ETF-kuukausi säästäminen kasvaan Kiinaan ja sen keskiluokkaan.
    •   Outokumpu OYJ
      • Outokummun takasin osto hinta ollut minulla 4€. Nyt ostettu aika iso pala yhdelläkerralla, koska saatiin reilusti alle 4€. Maailman talouden syklin nousuvaiheen ja teräs-kartelli huhut ovta painaneet osakkeen kovaa alas. Sisäpiiriläiset selvästi uskovat osakkeeseen Inderestin sivuilta katsottuna (tilattu palvelu) viimeisen 6kk sisäpiiri on pelkästään ostanut. Outokumpu myös saattaa olla ensi vuoden osinko yllättäjä tai on jos maksaa saman 0.25€ osingon kuin tänä vuonna. Hyvää tukes nousuun. Myydään noin 6€ pois.      
    •   IQIYI INC
      • Ostettu kolmannen kerran lisää IQIYI, niin sanottua kiinan Netflixiä. Edellisestä ostoksesta hinta kävi 44$ ja nyt se on tippunut alle listautumis hinnan. IQ kärsinyt kaikkien kiina osakkeiden kanssa ja todellinen hinta on jossakin 15-45$ välissä. Mitä edellisestä ostosta on tapahtunut. Q3 tulosta haittasi FIFA Word Cup ja mainos tuloset olivat yoy tasolla 4% laskussa, mutta maksavattilaajat olivat 78% kasvussa. Tulos laski, koska sisältö kustannukset nousivat ja mainos tulot laskivat. EPS odotus oli -0,4 ja toteutunut -0,62. Alkuperäinen oston teesi: 3-5 vuoden pitoaika vie kurssivaihtelun pois ja tuo esille kiinan keskiluokan kasvavan video viihteen tarpeen ja näin IQIYI voi monin kertaistua. 

            Dr Sebu Feelgood

            Kommentit

            Suositut tekstit