Suomalainen pilvilinna nimeltään työeläke.

Maaliskuussa 2018 Sipilän (7.3.2019 eronnut) hallituksen tavoite 72% työllisyysaste toteutui. On hyvä, että kansalla on työ, ja sitä saa varmasti tehdä ihan ikälopuksi, tai siihen asti kunnes robotti korvaa sinut. Ajatus suomessa on, että ilman mitään haavereita työn tekeminen loppuu, kun pääset työeläkkeelle. Tämä on se unelma. Voit vihdoinkin lepuuttaa kolottavia luita. Jos hyvin käy, niin voit antaa turvonneiden nivelien levätä talvikuukaudet espanjan aurinkorannoilla. Rantaloma onkin tässä 63-68 vuoden (63 nyt eläkkeelle jäävät) iässä sopivaa, koska alkaa olla turha kuvitella aloittavansa jokin rankempi harrastus: triathlon, maailman ympäri matkustaminen repun kanssa tai kävellä ylös Machu Picchulle. On aika ruveta harrastamaan Bridge-korttipeliä, koska tässä pelissä kovin fyysinen haaste on istua 3 tuntia paikallaan. Toisaalta edellä mainittu ole ihan paskin vaihtoehto, jos se tekee onnelliseksi.

Mikä on minun eläke tavoite

Itse toivon pystyväni olemaan omalla varallisuudella taloudellisesti-vapaa ennen kuin isot numerot iskevät tauluun. Haluaisin nauttia hyvässä fyysisessä ja hengissä kunnos elämäni kultaisina vuosina (eli NYT). Minulla matkaa vielä, mutta haluaisin olla perillä ennen kun on liian myöhäistä. Kaksi tärkeää teesiä tähän.
  1. En suostu elämään nauttimatta täysin siitä, koska kuolema odottaa meitä nurkan takana. Tämä tarkoittaa, että matkustan lomalle useamman kerran vuodessa. Syön, juon ja poltan kalliita sikareita. Käytän laadukasta kännykkää ja tämä tarkoittaa lähinnä, että kamera erinomainen (nyt Samsung Galaxy S9). Joskus myös asioita mistä voit säästää. Olen aina rakastanut moottoripyöräilyä. Kauan kesti hankkia vehkeet mistä toiset ovat kateellisia ja ihmisten päät kääntyivät kadulla. Kun hyvä ystävä (kutsutaan häntä kirvesmieheksi) muutti ulkomaille, ja eeppiset euroopan ympäriajot poistuivat, niin sen yksi paras osa. Hayabusa ei vain ole tarkoitettu perus sahaamiseen kaupungin sisällä. Nyt ajan vain polkupyörällä ja voin suositella kaikille.
  2. En suostu astumaan pimeyteen katkerana vanhana paskana. Jos voin rakentaa tulevaisuuden, että saan tehdä kyvykkäänä ihmisenä asioita mitä rakastan. Tämä myös tarkoittaa sitä, että en varmaan lopeta koskaan jonkinlaista työntekoa, mutta se on sitten vapaaehtoista. Esimerkkejä tästä on: Saatan perustaa rahaston joka seuraa Warren Buffetin periaatteita, jatkan ohjelmointia ja teen ilmaisia palveluja jotka hyödyttää suomalaisia ihmisiä (sikarikomisso.com nyt lopettanut palvelu) tai rakennan talon ja keskityn vaikka lapsiin

Yllä olevassa kuvassa on minun madonluvut. Tämä on vain totuus ja se on epämiellyttävä Alin eläkeikä minulle on pyöristettynä 67 vuotta. Ei kuulosta kovinkaan hyvältä. Eläkemaksut ovat vuosia nousseet ja 2008 jälkeen alettu nostaa eläkeikää. Syy tähän on.

Olette ehkä kuulleet sanan: “kestävyysvaje”.

Kestävyysvaje johtuu suurimmaksi osaksi kahta asiasta.
  1. Vaikka suomessa uutisoidaan kuin eläkevakuutusyhtiöiden tuottoprosentit ovat tänä vuonna, mutta todellisuus on, että vuonna 2017 12% työtätekevien eläkevakuutusmaksusta rahastoidaan ja 2% menee järjestelmän kuluihin. Käytännössä tämä tarkoittaa 2017 86% rahasta menee suorina tulonsiirtoina nykyisille eläkeläisille.
  2. Neljä asiaa on tapahtumassa nyt tai lähi vuosikymmeninä.
  • Suomessa suuret ikäluokat jäävät juuri eläkkeelle.
  • Länsimaalaisten eliniät ovat nousseet ja tulevat nousemaan. Tänään syntyneen lapsen odotettava elinikä on lähellä 100 vuotta. Vähän futurismia tähän. Tutkijat arvioivat, että pian tulee syntymään ihminen jonka ei tarvitse kuolla luonnollisista syistä.
  • Syntyvyys on täysin kestämättömällä tasolla. Vaikka YLE aikalailla valko pesee artikkelia, niin tässä hyvää luettavaa.17.1.2019 Yle: Vauvakriisi: Jos sama meno jatkuu, maahanmuutto on kaksinkertaistettava – ja eläkkeiden on joustettava
  • Robotiikka. Niin kuin liukuhihnalla työntekijät ovat korvattu koneilla viimeisen 50 vuoden aikana. Toyotalla on moottoritehdas mikä sylkee yhden moottorin 2 sekunnissa ja tehtaassa on vuorossa 5 ihmistä. Niin kuin varastoista alkoi 20 vuotta sitten tulla täysin automaattisia. Tulevaisuudessa kuljettajat tulevat katoamaan, 10-20 vuoden päästä taksi- ja rekkakuskit täyttävät työttömyysjonot. Puhutaan kuinka maahanmuuttajia tarvitaan korvaamaan huutavaa työvoimapulaa. Suoraan näen seuraavalle 30 vuodelle kaksi tulevaisuuden alaa: Lähihoitaja ja ne insinöörit, jotka kehittävät robotit.
Kestävyysvajetta ei tietenkään olisi, jos suomessa olisi valtavat luonnonvarat, tai vuosikymmeniä rahastoitu suurin osa eläkemaksusta

Mistä nämä työeläkerahat tulevat?

Vuonna 2019 palkkalaskelmassa lukee Työntekijän TyEL, mikä syö noin 6,75% palkasta. Ei hirveän paha. Valitettavasti maksut eivät jää tähän. Työnantaja maksaa 18,45% palkasta työeläkemaksuja. Yhteensä nämä tekee melkein neljänneksen palkasta. Yleensä valitamme veroista ja kuinka korkeat ne ovat suomessa. Minusta vero mitä tarvitaan normi hyvinvointivaltion pyörittämiseen on ihan kohtuullinen, ottaen huomioon mitä me saamme sillä. Työeläkemaksut ovat jopa pahamielisesti piilotettu työnantajan maksuihin. Tämä 18,45% on puhtaasti sinun palkkaasi ja pois sinun rahapussistasi. Mitä tekisit, jos saisit yhtäkkiä 25,2% palkankorotuksen? Tästä linkistä voit katsoa luvut itse. Joskus tuntuu, että pidetään pellenä.

Onko keinoja jolla eläkejärjestelmä tulee kestämään?

Vanhat keinot:

  1. Nostetaan TyEL-maksuja. Tässä näemme miten TyEL noussut vain sinä aika kun olen ollut viimeisen työnantajan palveluksessa. Olen vähän surullinen kun johtajat ovat nikotteleet kaikista maksuista. LUOJA onko tässä enään mitään järkeä, kun 2019 maksu 25,2.
  2. Nostetaan eläkeikää. Vuonna 1954 alimmaksi vanhuuseläkeiäksi määrättiin 63 vuotta, ja ehkä tämä oli silloin monelle miehelle kova ikä. Tämän hyväksyn, mutta kuten ollaan aikaisemmin todettu, minun minimi vanhuuseläkeikäni oli 3-4 vuotta enemmän, ja nyt se on 67,8 vuotta. Nyt tämä keino on saatu auki, ja veikkaa että ikää tullaan nostamaan pikkuhiljaa. Itse veikkaan oma vanhuuseläkeikä on 73 vuotta.
Työpohjainen maahanmuutto. No tämä vitsi tiedetään. Ainoastaan houkuttelevat firmat kuten SuperCell tai Nokia saavat tänne korpeen muuttamaan muita kuin sosiaalipummeja. Hyvä esimerkki hyvästä muuttajasta on Nokian nykyinen toimitusjohtaja. Työpohjainen maahanmuutto on illuusio matalapalkkaisessa työssä. Tämä johtuu siitä, että työntekijä hankitaan tänne töihin valtaväestöä pienemmällä palkalla, jolla ei vain pärjää isoissa kaupungeissa. Näin ollen tämä työn perässä tullut maahanmuutto kannattaa siirtää sosiaaliturvan puolelle. Toinen on tietenkin robotiikka, joka vähentää näitä töitä. Jos haluatte kuulla älykkäitä vastaväitteitä maahanmuuton ongelmiin, tässä Jussi Halla-aho haastattelu Rahapodissa. Joskus vain mukava, että joku miettii suomalaista yhteiskuntaa analyyttisesti. Oli oikeassa tai väärässä.

Uudet keinot joista on jo puhut:

  1. Eläkkeet sidotaan bruttokansantuoteindeksiin. Tämä tarkoittaa sitä, että maksettavat eläkkeet pienenevät perustasosta, kun on bruttokansantuote laskee, ja nousevat kun bruttokansantuote kasvaa.
  2. Suuret eläkkeet pienenevät pysyvästi
  3. Kaikki eläkkeet pienenevät tietyllä prosentilla
Kaikki tulevat keinot liittyvät siihen, että maksettavat eläkkeet tulevat tulevaisuudessa pienenemään. Tämä tarkoittaa jo puhtaasti sitä, että kun tämä tapahtuu, niin viimeistään kaikkien pitäisi herätä, ja tajuta miten sopimus on rikottu. 

Todellisuus tarkistus! Minulla vain yksi kysymys niille joilla on 30 vuotta eläkeikään ja niille joilla eläke tulee seuraavat 30 vuotta jostakin kirstusta: “Onko pyramidihuijauksen pohjalla rahaa?”. Minulla ei ole kaikkia lukuja, ja en tiedä kaikkea, vaikka aihetta olen seurannut pitkään! Näen, että rikospaikalla verinen kirves, ja jonkun tulevaisuus on riistetty! Suuret eläkkeet pienenevät pysyvästi

Uusimmat uutiset aiheesta voit lukea täältä https://plan9withfire.blogspot.com/2019/03/tyoelake-uutispulu.html


Dr Sebu Feelgood

Kommentit

Suositut tekstit