Vuoden 2017 tilannekatsaus osa 2.

Tilannekatsaus.


Olen sen verran ujo kuitenkin, että tulen aika paljon selvittämään tässä luvut prosenteissa. Tämä saattaa muuttua tulevaisuudessa. Nyt asiaan.

1. Ansiotulo.

Oravanpyörä on oravan pyörä palkka tulee kerran kuussa. Vuonna 2017 käytettiin 1 viikko palkattomaan vapaaseen, koska piti mennä alpeille laskettelemään ja puolet kesälomarahasta pidettiin vapaana. Vuodesta 2009 firmasta on saanut pitää kaikki lomarahat ja olen pitänyt myös kaikki mahdolliset. Nyt kun IT-alalla on puute työtentekijöistä, niin pelkään, että ylimääriset vapaat katoavat kokonaan.

 Luvut:

  • Vuoden aikana otetttiin 3% lisää palkaa (Ei yleinen korotus).
  • Ansiotuloista kulutuksen jälkeen säästöön jäi 50.72% nettona. Tulos oli todella hyvä, mutta aina voi olla parempi. Kirjallisuuden mukaan jos pystyt säästää 75%, voit jäädä eläkkeelle 5 vuodessa. Heitetään tavoite 60% tälle vuodelle ja katsotaan. 

2. Sijoitukset ja pääomatulo

No mihin ne nettosäästöt laitetaan. Pörssiin tietenkin. Myös 2017 uutena tallennus muotona on banknorwegian.fi jossa melkein 2% korolla kerätään Fuck You Money:ta. Tämä raha on kirjailmellsesti tarkoitettu, jos alkaa oikein ahdistaa on rahaa kolmeksi kuukaudeksi, jonka jälkeen ansio sidonnainen iskee päälle.

Sijoitukset

  • Sijoitus salkku tuotti 10.61% Ei ollut paras vuosi jos vertaan moneen indeksiin, niin puhdasta alphaa ei tuotettu (Alpha on yli tuotto verrattuna indeksiin).
  • Omx helsinki koko pörssi
    Suomen indeksi tuli voitettua, mutta tähän on hyvä selitys. Noin puolet minun osakkeista on ulkomaalaisissa yhtiöissä. Suurinosa niitä on amerikkalaississa yhtiöissä. Myös saksa on tarkeä osa salkkua ja katsotaa nyt sitten Seppo Rädyn lempi maata:
Saksan 30 suurinta yritystä

    
    Dax30 seuraa hyvin omaa salkuua, mutta jäätiin alle. 
    
Usa 100 suurin ei financialan yritystä Nasdaq -pörsissä

No Nordnet ei anna verrata SP500 vastaan mikä nousi noin 20%, mutta omat sijoitukset aika vahvas teknoligia puollella, joten tämä kuvaa miten jäätiin jälkeen jos kaikki raha olisi kiinni Usa:n teknologia sektorilla kertoo kaiken. Toisaalta hajoittaminen ainoa ilmainen lounas. Hajoittamalla paras tapa vähentää salkun riskiä. Pitää myös olla tyytyväinen, että 10.61% tuotolla ylitetään historiallinen tuotto 7-9%.


Osinko

Salkun osinkotuotto kasvoi vuoden aikana 23.97%. Hyviä osingon maksija tullaan hakemaan sitä enemmän mitä lähemmäksi päästää omaa FI:tä. Osingot ovat hyvää käteisvirtaa (kassavirtaa), jolla hyvä kustantaa elämää. Varsinkin monet osingon maksaja ovat siirtymässä 1 yhdestä maksusta 2-4 maksu kertaan vuodessa. 

3. FIRE

Financial Independence Retire Early! Itse aloitin sijoittamisen 1998 18 vuotiaana. Silloin en tienyt miksi. Ehkä toivoin hienoa taloa, kallista autoa ja jahtia. No ehkä jahdin sijasta ostin moottoripyörän. Nyt vuosien jälkeen tarkoistus on selvä ja se FIRE. Tässä kirjoitan kyllä myöhemmin lisää, mutta olen menettänyt makuni tavaraan. Säästöprosentista voit huomata, että asiat mistä tykkään ovat halpoja. Hyvä ruoka, hyvä viina, kunnon sikarit, hyvät ystävät, seksi ja se kallein, mutta ei tärkein matkustaminen.

Tulen käyttämään minun FIRE seuraamiseen Mad Fientistin lab ominaisuutta ja yritän laitta kuvan edistymisestä joka kuukausi.

Tilanne 2017 lopussa FI 2023 - 2v =2021
 Aloitetaan purkaa tätä kuvaa. Olettamat kuvaajan takana ovat:
  1. Ulosnostu prosentti 4.7% Tämä noudattaa, niin sanottua 4% sääntöä, joka kertoo meille kuinka paljon voimme nostaa eläkevaiheessa salkusta ulos vuodessa. Huom! ulosnostoon lasketaan osingot mukaan. 4% varmistta, että tulemme pystymään elmään loppuelämämme sijoituksilla ja muilla tuella. Suomessa varsinkin tulee kysymykseen eläkkeet ja muut tuet.
  2. Kasvuprosentti 8.5%. Tämä on millä prosentilla sijoitukset kasvavat keskimäärin vuodessa. Minulla vähän korkea kun odotettava kasvu on 7-9%. Tässä pitää nyt luottaa, että osaa tuotta vähän alphaa. 
Kuvaajasta voidaan nähdä, että odetettu FI on 6 vuoden päästä. Kuudesta vuodesta voidaan vähentää pari vuotta, koska olen maksanut aina työttömyys kassaan ja tämä antaa toimeentuloa 400 päiväksi. Todellinen FI on tammikuussa 2021! Jolloin olen kuukauden vajaa 40 vuotias. FI-laskurin alapuolella naemme kuukausi tuoton salkulli ja näillä tulisi tulevaisuudessa pärjätä. Mad Fiestistin Lab näyttää kaiken dollareina, mutta sillä ei ole väliä kun joka kuukausi järjestelmään syötetään nettona tiedona ja käytän eurosummia. Kuukausi syötteet ovat:
  1. Kuukauden nettokulu
  2. Kuukauden nettosäästö 
  3. Säästöjen koko
    Kuvaajassa meillä on kolme käyrää:
  1. Vihreä näyttää meidän kulutuksen.
  2. Sininen näyttää miten meidän oletusarvo 8.5% tuotto tuottaa sijoitussalkussa.
  3. Punainen katkoviiva näyttää FI -kulutus rajan jolla saavutetaan FI 6-4 vuoden päästä.  

4. Päätelmä 

Vuosi 2017 oli hyvä vaikka muutamat indeksit ohitti komeasti. Plussaa oli hyvä säästöprosentti, kasvava osinko ja yli 9% salkkuntuotto. Vuona 2017 saavutettiin puolikas FI. Puolikas FI on yksi milestone matkalla FIRE ja tarkoittaa, että olemme puolessa välissä tavoitteesta. Puoliväli on vähän huonosana, koska loppua kohden vauhtikiihtyy. Jos minulla kestänyt melkein 20 vuotta päästä tähän ja 72 -säännöllä 7% tuotolla salkku tuplaantuu 10 vuodessa (72 / 7 = 10 noin). Tulen kirjoittamaan myöhemmin blogin The Milestones of FI, mutta jos heti alkoi kiinnostaa, niin kannaattaa vierailla Financial 180 blogissa linkistä. 

Ansiopalkkka nousi, mutta ei niin paljon kuin halutiin ja asialle pitää tehdä tänä vuonna jotakin. Toisaalta hyvä säästöprosentti korjaa hyvin tilannetta ja mahdolistaa kiihtyvän vauhdin kohti vapautta. Ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot.

Dr Sebu Feelgood

Kommentit

Suositut tekstit