Vuoden 2017 tilannekatsaus osa1. Mitä, Milloin ja Miksi?

Tilannekatsaus? Mitä, Milloin, ja Miksi?

    Vuosi on vaihtunut ja on hyvä katsoa miten meni vuosi 2017. Minusta iso ja tärkeä osa on tietää miten sijoitukset ja talouskehitys on kulkenut kohti taloudellistavapautta (FI:tä = Financial Independence). Myös on hyvä katsoa sijoituksia, varsinkin jos sijoitukset ovat suurin osa osakkeissa, niin kuin minulla. Itse sijoitan pitkällä aikajanalla melkein kaikki sijoitukset, mutta myös on vähän mad money, jolla pyrytään pika voittoihin ja saadaan homma mielen kiintoiseksi. 

    Oikeastaan sijoitukset on hyvä tarkistaan ennen vuoden vaihtumista. Tämä täysin vero syistä. Jos verovuoden aikana tullut myytyä voitolla osakkeita tai rahastoja, niin sinulle kertynyt pääomaverotettavaa tuloa ja  maksettavaa veroa voin  pienentää jos on huono sijoitus ja myyt sen tappiolla. Aina alku vuona hyvä käydä pitkäaikaiset sijoitukset läpi ja miettiä onko niiden pitkäaikaine kehitys vaarassa. Jos näet yhtiölle pilviä horizontissa, niin ei kannata myydä heti, mutta laitta listaa jossa sitä seurataan tarkemmin. Koira ihmisenä kutsun tätä listaa lyhyessä hihnassa-lista. 

    Joskus osakkeiden säänöllinen seuraaminen ja tämä mad money lapsellisesti sanottuna on pelaamista, mutta minä en työnä rahaani Veikkaukseen, jotta johtajat voivat nostaa törkeitä palkkoja tai työtää kolmannes rahasta mainontaa. Pahoittelen tuosta marinasta ja voitte huomata, että en ole veikkauksen fani. Toisaalta jos tämä peli tuottaa pitkälläaikajanalla 7-9% (usa 7% ja Suomi 8-9%) indeksiin sijoittamalla. Minä taas olen stockpicker ja yritän saada 2/3 osake-valinnoista oikein ja näin hankkia indeksiä suurempaa tuotto. Tätä suurempaa tuotto myös kutsutaan Alphaksi. Vaikka monet tutkimukset sanovat, että Alpha on kuin yksisarvinen, eli se ei ole mahdolista vuosikymmenien jaksolla, niin itse uskon, että se on mahdolista. Siihen tarvitaan vain kurin alaista käyttäytymista, rohkeutta olla menemättä lauman mukana ja 2/3 sijoituksesta pitää onnistua. Myöhemmin blogissa varmasti avaan omaa strategiaa. 

    Lopuksi! Tilannekatsaus on hyvä tehdä kaikkiin raha asioihin, mutta erityisesti missä on riskiä. Nyt varmaan kysyt miksi edes sijoittaisin johonkin missä on riskiä. Siihen sanon mikään ei ole, niin surullis jos raha makaa korotta pankki tilillä. Markkinoilla riskiä kyllä 5 vuoden tähtäimellä, mutta jos sijoitus aika 10-20 vuotta riski on olematon. Tälläisellä sijoituksellä odotettavissa yllä olevat tuotot vuodessa keskimäärin. Toivon kaikkien uuden vuoden lupaus on laittaa rahaa tekemään työ sinulle, että jonain lähitulevaisuuden päivänä sinun ei tarvi tehdä työtä rahalle. 

Dr Sebu Feelgood

Jerry Maguire.

      

Kommentit

Suositut tekstit