Joulukuu 2019 FIRE ja vuoden luvut

Hyvää uutta vuosikymmentä 2020

Nyt on edellinen vuosikymmen kuopattu ja uusi aloitettu. 2010 -luvun on kyllä täynnä sattumaa ja tapahtumaa. Ero ja uusi parisuhde. Viisi muuttoa. Suosittelen vain ihmisille, jotka haluavat päästä tavarasta eroon. Työpaikka on kyllä pysynyt samana. Vähän kyllä tehnyt mieli vaihtaa, mutta vähän ollut vässykkä tässä. Aina on jokin syy, että ei kannata vaihtaa. Enemmän 2010 -luku avannut silmäni, että en halua loppuelämäni tehdä töitä toisille. Silmät avautuivat myös eläkejärjestelmän kestävyysvejeeseen (Blogi kirjoitukseni aiheesta) ja siihen, että joudun varmistaa oman toimeentulon. Tämä toteutukseen olen valinnut osakesijoittamisen ja 2010-luku on ollut aivan mahtavaa aikaa pörsseissä. 2019 oli minun toiseksi paras vuosi 2013 jälkeen. 2019 sijoitukset saivat aivan uuden tason ja tuottivat 1.5 enemmän kuin nettopalkka. Vuosikymmen todisti korkoa korolle todellakin on yksi maailman kaikkeuden mahtavammista voimista!        

1. Oravanpyörä

Malagassa joulukuun alussa nauttimassa Churroja


1.1 Arjenluvut


1.1.1 Nettosäästöprosentti ansiotulosta

  • 2017: 50,72%
  • 2018: 57,83% (tavoite 60%)
  • 2019: 43.07% (tavoite 60%)
Viime kuukauden päivityksessä totesin, että tavoite ei millään toteudu. Kun tavoite ei toteudu niin pitää miettiä mitkä ovat syyt. Tärkein syy oli muutto uuteen vuokra-asuntoon. Tämä johtuu, että muutto maksaa ja myös asumiskustannukset nousivat. Toinen iso syy on, että oli ulkomailla lomalla yli 5 viikkoa. Reissaaminen maksaa aina. Kolmas syy saat olla, että vanha auto tarvitsi paljon korjauksia (uuden vaihteiston ja vähän kaikkia muuta). Perus elämiskustannukset on vain noussut ja siksi vuodelle 2020 laitan tavoitteeksi 50%

1.1.2 Velat (velaton)  

1.2 FIRE

FIRE (Financial Independence Retire Early) tilanne noin 2025  - 2v (Ansiosidonnainen) = 2023

2 Sijoitukset

2.1 Sijoituksien vertailu


Alkusanoissa mainitsin, että vuosi on todella hyvä 34,38% tuloksella. Tuloksen takana ovat sijoitukseni isoihin amerikkalaisiin teknoligia-yhtiöihin ja minun 2018-2019 jatkunut kiina-teema. Saimme viime vuonna ensimmäiset kolme biljoonan dollarin yhtiötä (Apple, Amazon ja Microsoft). Trumpin tullisota Kiinan kanssa jatkui, mutta ensimmäinen asteen sopimus alkoi häämöttää syksyllä ja kiina osakkeet alkoivat nousta sen mukana. 

Kaikki vertailuindexit  voitin. OMX ei pärjännyt missään muodossa ja Helsingin pörssissä olikin vain vähän parempi vuosi kuin keskiarvoinen vuosi. DAX oli vähän pirteempi, mutta suoraan sanoen Nasdaq voitin alle 1% erolla. Tämä tietenkin johtuu amerikkalaisen teknologiasektorin vahvuudesta.  

Keltainen on vertailuindeksi.


2.2 Sijoituspäiväkirja

Myynti:

  • Ei myyntejä

      Ostot:

      • db x-trackers MSCI China Index UCITS ETF 
        • ETF-kuukausi säästäminen tasoitettu tulevaan tasoon
      • CRISPR THERAPEUTICS AG
        • Vihdoinkin salkussa Firmaa joka oikeasti tekee geeni muunnelmia (gene splicing). Crispr (CRISPR Cas9 gene-editing technology) on kiistelty (patentti) tekniikka geeni muutoksen tekemiseen. Crispr on vuonna 2019 nousut 62% muutaman lupaavan geeniterapia yli 90% parantumis tuloksesta testi vaiheen potilaissa. Tässä lisää aiheesta: https://www.fool.com/investing/2019/09/25/is-crispr-therapeutics-a-buy.aspx Jos yksikin geeniterapialääkkeistä pääsee markkinoille, niin potti räjähtää. Vaarana on tietenkin, että yksikään lääke ei pääsee markkinoille. Tässä on riskiä ja on tarkassa seurannassa ja tulen laittaa stop loss:n 30% laskuun.
        Dr Sebu Feelgood

        Kommentit

        Suositut tekstit