Joulukuu 2020 FIRE ja vuoden 2020 yhteenveto.

Parempaa vuotta 2021

Huh. Mikä vuosi ihmiskunnalla on takana. Vaikka kaikki vuosiyhteenvedot puhuvat Covid-19 pandemiasta ja sen vaikutuksista ja syystäkin, koska Covid-19 yksi isoin asia mitä ihmiskunnalle kollektiivisesti tapahtunut.

Covid-19 vuosi toi minulle siirtymisen etätöihin, kolmen kuukauden osittaisen lomautuksen, jalkaleikkauksen ja hurjan vuoristoradan sijoitussalkussa. Vuosi alkoi osakesäästötilin avauksella ja kotimaisten isoa osinkoa maksavien yhtiöiden siirtämisellä sinne nouseviin kursseihin. Onneksi maaliskuun covid romahdus antoi mahdollisuuden siirtää halvemmalla ja ostaa monia yhtiöitä alelaarista. Maaliskuussa sijoitustoiminta oli kaikkein aktiivisinta. Nytkin trendi mukaan dippin ostaminen kannatti. Koko vuonna tuli tehtyä 55 toimeksiantoa.

Vuonna 2020 tehtiin joitakin taloudellisia takaiskuja. Itse aiheutettu oli uuden Suzuki Jimnyn ostaminen. Tästä seurasi 4 vuoden autolaina ja käteisvarojen (fuck you money) tyhjennys. Kesti 9 kuukautta säästää rahat takaisin, mutta nyt pitää huomioida puskurissa auton lyhennykset. No toinen takaisku oli 1 päivää viikossa lomautus ja lomarahat vapaana. Nämä ei ollut oikeastaan takaiskuja. Vaikka tulot pienentyivät, mutta kuitenkin pienemmän verotuksen takia ei niin paljon ja mikään ei voita vapaa aikaa tai torstaina alkavaa viikonloppua.

Etätyöstä olen nauttinut ja työajan joustavuudesta. Jos keskellä päivää haluaa mennä lenkille, niin ihan hyvin voi mennä ja tekee tunnit illalla sisään. Kotona työskentely antaa minulle varmuutta tulevaa vapaa herruutta varten.

Vuosia sitten asetin tavoitteen minimi varallisuudeksi (leanfire). Saavutin sen vuonna 2020 ja sitten mentiin 20% sen yli. Nyt olen matkalla viralliseen FIRE -lukuun ja vielä siitä kasvaa niin tulee FatFire. Toivon, että saavutan FIRE -luvun tänä vuonna ja sitten minulle jää kysymys, että rupeanko vapaaherraksi.

1. Oravanpyörä

Hei tottu-ukot on aika juoda viinaa 

1.1 Arjenluvut

1.1.1 Nettosäästöprosentti ansiotulosta

  • 2017: 50,72%
  • 2018: 57,83% (tavoite 60%)
  • 2019: 43.07% (tavoite 60%)
  • 2020: 20,44%(tavoite 40%)
Säästöprosentti oli todella surkea. Onneksi minulla selitys, niin kuin kaikilla muillakin. Tämä laskettu -4000€ käteis vähennyksellä, jonka olen vuoden aika kuronut takaisin. Käteisvarat meni uuden Suzuki Jimny ostoon ja ilman tätä vähennystä säästöprosentti olisi 32,15. Tämäkin luku on alle 40% ja homma vaikuttaa selittelyltä. Koska maksan autosta vielä noin 500€ kuussa seuraavat kolme vuotta, niin tavoite on 40%

1.1.2 Velat

  • 24 kapplaetta autolainan lyhennyksiä. 

1.2 FIRE

FIRE (Financial Independence Retire Early) tilanne noin 2024  - 2v (Ansiosidonnainen) = 2022

2 Sijoitukset

2.1 Sijoituksien vertailu

Vuosi 2020 oli yksi parhaista vuosista. Voittoa tuli 45,55% mikä paras tällä vuosikymmenellä. Edellinen lähellä samaa oli 2013, jolloin nokia myi puhelin toiminnan microsoftille. Kaikki indeksit voitettiin, mutta huomaa kyllä missä tulosta tehdään ja se NASDAQ. Iso-Tech jyrää maailmalla. Nämä yhtiöt tuttuja Usasta, mutta myös koko ajan enemmän kiina ja aasia nousee. Maailman 10 suurimman teknologia yhtiöistä vain yksi on enään eurooppalaisen ja tämäkin monen vihaama SAP. Euroopasta tulossa vähitellen raunioiden manner. Kaukana on se aika kun Motorolan johtajien palaverissa käsiteltiin kysymystä miten pieni yhtiö skandinaviasta ottanut yli 50% mobiilipuhelin markinassata.


Vuonna 2021 tulen laittamaan vähän uutta rahaa salkkuun. Se on aika lailla täysin rahoitettu nyt. Myyn aina silloin tällöin omistuksia, että voin sijoittaa uusiin jännittäviin kohteisiin. Tämän vuoden kaksi teemana minulla: “Biotech & Terveydenhoito ja Osinkoyhtiöt +2%”. Yritän kirjoittaa näistä oman blogin ja paljastaa koko listan.




2.2 Sijoituspäiväkirja

Myynti:

  • Ei myyntejä

        Ostot:

        • Ei uusia ostoja

        Vuoden 2020 nallekisan voitin minä. Kiitän Andy Suosilmää joka ritaroi minut vuoden BIG swinging DICK:ssi
          Dr537 Sebu Feelgood

          Kommentit

          Suositut tekstit