F.I.R.E Joulukuu 2021ja vuoden tilinpäätös

  

1. Oravanpyörä

Metsäpolulla kymijärven rannalla

1.1 Arjenluvut

1.1.1 Nettosäästöprosentti ansiotulosta

  • 2017: 50,72%
  • 2018: 57,83% (tavoite 60%)
  • 2019: 40,23% (tavoite 60%)
  • 2020: 20,44% (tavoite 40%)
  • 2021: 55,95% (tavoite 40%)
Vuonna 2021 tuli myytyä 1/4 kesämökistä ja nämä rahat korottivat tämän vuoden säästö prosenttia todella hyvälle tasolle. Arvio miten myynti vaikutti säästö prosenttiin ilman myyntiä on 25-30%. Vaikka perhe loma-asunnon myynti ollut haikea asia, mutta toisaalta säästö on todella suuri. Näillä kustannuksilla muutaman viikon vuodessa niin vuokraaminen kannattaa tai sitten vain lähden ulkomaille. Taidan lähteä ulkomaille.

1.2 FIRE

Nyt 5 kuukautta ollut nolla.


Viisi viimeistä kuuta ollut taloudellisesti itsenäinen ( https://lab.madfientist.com/ ) laskurin mukaan. Kirjoitan tätä tammikuussa 2022 ja se on ollut rankka sijoituksille ja salkussa laskua 16%. Tämä tietenkin vaikuttaa laskurin tilaan, mutta se nähdään pian. Toisaalta kulut on tippuneet. Autolaina maksettu pois. Se yksin tiputtaa juoksevia kuluja yli 500 eurolla kuussa. Myös mökin kustannukset häviävät.


Asumistilanne muuttui 2021 sitten, että ostimme oman asunnon, koska ilman vuokratukea omistamisesta tuli kannattavaa. Saimme pankilta (S-Pankki) 95% takauksen mikä ei ole enään mahdollista ja todellisen vuosikoron 0.54% (sisältäen lainan aloituksen). Lyhennys ja yhtiövastike on nyt pienempi kuin aikaisempi vuokra, myös asunto isompi, melkein kokonaan remtoitu, luhtiasunto, saunalla ja parkkipaikalla. Tietenkin asuntolainan koron nouseminen voi vaikuttaa hyvin paljon tulevaisuudessa kuluihin. Asunnon arvosta oli erittäin positiivinen, kun sijainti ollut aliarvostettu ja Tampere sitoutunut kehittämää sitä esim kolmannen hyvinvointi-keskuksen muodossa 2013.


Hyvin menee kun palkkakin nousi juuri, mutta koska lopettaa sen saaminen on se kysymys!

2. Sijoitukset

2.1 Sijoituksien vertailu indeksiin


Oma reilu 17% tuotto ei ohittanut kaikkia indexiä, mutta aina pitää olla tyytyväinen omaan tuottoon, koska historiallinen keskiarvo kuitenkin 7% ja ennustaja ukot ennustavan tämänkin tippuvan tulevina vuosina.


Loppuvuoden liikkeitä oli ottaa käyttöön super luottoa (tod. vuosikorko 0.99%). Aikaisemmin olin käyttänyt sitä pääasiassa uusien yhtiöiden osaka anteihin. Luotosta käytin suurimman osan ostaakseni BTI jonka osinko ostohetkellä oli 8%. Tässä on se logiikka, että 8% on suurempi kuin 0.99% ja vaikka heität inflaation siihen, niin 8% on suurempi! Tässä tyhmimmällä tavalla selitetty laina vivun käyttö. Se kannattaa kun tuotto odotukset isolla prosentilla ovat suuremmat kuin korko!

2.2 Sijoituspäiväkirja

Myynti:

  • Nordea Bank Abp
    • OST. Myyty puolet isojen osinkojen ja todella hyvän kurssi nousun jälkeen. Tuntuu, että uusi TJ saanut homman toimimaan ja siksi en myynyt kuin puolet. Tarkoitus oli yli 10€ jälkeen myydä kokonaan.

Ostot:

  • Axon Enterprise
    • OST. Axon ehkä tunnetuin tuote Taser -sähkötainuttimesta, mutta iso tuotoista tulee poliisien käyttämsitä Axon ruumiskameroista ja näiden kanssa käytetty pilvipalvelua Evidence.com. Evidence.com tallentaa poliisien Axon kameroiden datan ja tallentaa käytttäen tekoälyä haettavaan muotonn pilvipalvelussa. Näin poliisit voivat luottaa, että totuus tilanteesta tallentuu ja kukaan ei voi syyttä väärin käyntöksistä. Hienoin versio Axon kameroista on pistoolli kamera, joka alkaa nauhoittaa kun ase otetaan kotelostaan pois. Axon myös tuomassa video tekoälyä yksityiselle puolelle. Chile käyttin Axon järjestelmään korona rokusten saurantaan ja tarkemmin, että henkilökunta ei varasta niitä. Axon on myös tuomassa suositun Taser-aseesta kuluttaja versiona, joka vastaa pippurisumuttimen käyttötarkoista, mutta puolustusetäisyys on moninkertainen. https://youtu.be/D-VNLCWsccQ
  • British Amer Tob ADR
    • Osinko-ostos. Ostettu salkkuun marginaalilla huomattava määrä British American Tobaccoa (BTI). Marginalia (lainalla salkkua vastaan) nostaa salkun leverage ja näin mahdollista tuottoa. Tässä tapauksessa velalla ostamisen logiikka ei ole osakkeen kurssin nouseminen vaan 8% osinko vastaan 0.99% vuotuinen korko. Miten BTI pystyy maksamaan näin kovaa osinkoa? Vastaus on, että päätuote on tupakka. Tupakan valmistajat on tiputettu monista rahastoista ja salkuista, koska ESG silmillä katsottu S = Social ei toteudu ja monen mielestä tupakka yksi pahin ihmisten tappaja. Ironista tässä on se, että BTI on panostanut E = environmental ja G = governanceen kestävän kehityksen tavoilla viljelty tupakka, omalla vihreä energialla pyörivät tehtailla ja monirotuinen ja sukupuolinen johdon muodossa. BTI korkea osinko on turvassa, koska se maksetaan noin noin 80% vapaasta käteis virrasta, mutta vaarantaako länsi-maissa laskeva tupakointi tämän. BTI on asemoitunut hyvin kehittyvillä markkinoilla (aasia, afrikka ja lähi-itä), jossa tupakointi nousemassa. Myös BTI on johtava tekijä nikotiini tyynyissä, jotka ovat suuressa suosiossa nuorison keskellä. Minä olen sitä mieltä tupakan valmistaminen on ongelmallista. Näen, että ihmiset itse ovat vastuussa
  • Global-E Online  LTD.
    • Global-E on kansainvälinen maksu järjestelmä verkkokaupoille. Jos verkkokauppa haluaa olla kansainvälinen, niin sen pitää tukea useita valuuttoja. Global-E mahdollistaa verkko-ostokset yli 100 valuutassa, tuen yli 25 kielellä, 150 maksutavalla ja hoitaen samalla paikallisen verotuksen ja tullit. Myös Global-E tarjoaa myös asiakkailleen kuljetus palveluja 20 eri kuljetusyhtiöltä. Mhhhhhhh tämä kuulostaa tutulta omista töistä (pakettikauppa.fi). Shopify on ostanut 6% osuuden Global-E ja on suunnitelmissa ostaa lisää. Ostoksen jälkeen Global-E tuli Shopify virallinen kansainvälinen maksujärjestelmä. Tässä sama sijoitus idea kuin shopify ja muissa e-commerce sijoituksissa. Ihmiset (millenium sukupolvi) haluavat löhötä sohvalla, pelata videopelejä ostaa romua netistä puhelimella.
Dr Sebu Feelgood

Kommentit

Suositut tekstit